Skrei — zimowy dorsz z Norwegii

Skrei — zimowy dorsz — to rarytas prosto z Norwegii. Odławiany jest od stycznia do kwietnia i tylko w tych miesiącach możesz go upolować. Skrei po norwesku oznacza „wędrowiec”. To dorsz pochodzący z arktycznego morza Barentsa. Dorasta za kołem podbiegunowym, by potem ruszyć w długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. 600 km droga zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę, dlatego mięso skrei`a jest zwarte, sprężyste o charakterystycznej strukturze płytkowej i bogate  w składniki odżywcze. Obfituje w białko, zawiera potas, selen, kwasy omega-3 i sporo jodu. Jest niskokaloryczne, bo 100 g to 81 kcal. W drodze przez morza  przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pokarmu, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak.

Skrei charakteryzuje się niezwykle śnieżnobiałym kolorem, to prawdziwe „złoto Lofotów”, a wśród kucharzy super delikates.

Dorsza przygotowałam w możliwie najprostszy sposób, z solą, pieprzem i tymiankiem. Nie ma co kombinować, bo mięso tej wybitnej ryby samo w sobie jest super smaczne.

Składniki:

  • 400 g norweskiego dorsza skrei`a
  • sól, pieprz
  • olej
  • tymianek suszony i świeży
  • masło

Wykonanie:

  • rybę umyć, osuszyć i pokroić na porcje
  • przygotowane kawałki ryby posolić, oprószyć pieprzem, obsypać suszonym tymiankiem i odstawić przynajmniej na kwadrans
  • smażyć na mocno rozgrzanym oleju, najpierw od strony skóry, następnie odwrócić rybę i intensywnie obsmażyć z drugiej strony. Mojego dorsza musiałam obsmażyć z czterech stron, bo kawałki były wyjątkowo grube. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką, dołożyć gałązkę tymianku i zostawić rybę następne kilka minut, by doszła 
  • przed podaniem na patelnię dołożyć łyżkę zimnego masła, które ładnie zagęści powstały sosik

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *