Zupa z dyni i mango. Super fit

Zupa owocowa z dyni na pożegnanie sezonu dyniowego. To chyba najsmaczniejsza zupa dyniowa, jaką jadłam. Jeśli jesteś dyniowym fanem, koniecznie do przygotowania. Co prawda zimowe zapasy dyni są na wyczerpaniu, ale można jeszcze ją upolować.

Dyni towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko, zupa smakuje obłędnie! Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa.

Składniki 4 porcje:

  • 600 g dyni Hokkaido
  • 2 cebule
  • 20 g imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta goździków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duże jabłko
  • 2 mango
  • 100 ml śmietany — opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć wnętrze z miękką częścią i pestkami. Pokroić w kostkę
  • cebulę i imbir obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Dodać kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie dodać przygotowaną dynię i zalać bulionem. Gotować około 20 minut
  • w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i dodać do zupy
  • mango obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Część mango zostawić do przybrania
  • dodać mango do ugotowanej zupy i zblendować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz podgrzać
  • podawać z natką zielonej pietruszki i kawałeczkami mango. Można podać ze śmietaną

SMACZNEGO !

Jedna porcja to 170 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu, 20 g węglowodanów, 4 g błonnika

Źródło: Apotheke Umschau

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *