Zupa owocowa z dynii na pożegnanie sezonu dyniowego. To chyba najsmaczniejsza zupa dyniowa jaką jadłam. Jeśli jesteś dyniowym fanem, koniecznie do przygotowania. Co prawda zimowe zapasy dynii są na wyczerpaniu, ale można jeszcze ją upolować.
Dynii towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko zupa smakuje obłędnie!
Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa.
Składniki 4 porcje:
2 cebule
20 g imbiru
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta goździków
1 l bulionu warzywnego
1 duże jabłko
2 mango
100 ml śmietany - opcjonalnie
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
natka pietruszki
Wykonanie:
- dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć wnętrze z miękką częścią i pestkami. Pokroić w kostkę
- cebulę i imbir obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Dodać kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie dodać przygotowaną dynię i zalać bulionem. Gotować około 20 minut
- w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i dodać do zupy
- mango obrać, odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Część mango zostawić do przybrania
- dodać mango do ugotowanej zupy i zblendować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeszcze raz podgrzać
- podawać z natką zielonej pietruszki i kawałeczkami mango. Można podać ze śmietaną
SMACZNEGO !
Jedna porcja to 170 kcal, 4 g białka, 8 g tłuszczu, 20 g węglowadanów, 4 g błonnika
źródło: Apotheke Umschau
6 komentarzy
Bardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńGreat web site. A lot of useful info here. I'm sending it
OdpowiedzUsuńto some buddies ans additionally sharing in delicious.
And naturally, thank you in your sweat!
Thanks!
UsuńA kiedy dajemy dynię?
OdpowiedzUsuńDo przypraw, zalač bulionem i gotować 20 minut:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!