Deser z mango i domową kruszonką

Deser w pucharku jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pięknie się prezentuje i z pewnością zadowoli każde podniebienie. Smaczne, niskokaloryczne „co nieco”. Zawartość pucharka i jego kaloryczność zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.

Dzisiejszy smakuje bosko, bo mango i serek mascarpone zadbały o super smak. Możesz go jednak przygotować z samym jogurtem greckim lub twarożkiem i dowolnymi owocami. Zazwyczaj do pucharkowych deserów używamy biszkoptów, herbatników lub bezików.

Dzisiaj kupnym ciasteczkom nafaszerowanymi tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według potrzeby. Kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z mąką pełnoziarnistą, także w deserze masz dodatkową porcję błonnika. Zdrowo i pysznie!

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki orkiszowej (100 g jasnej 700 i 100 g pełnoziarnistej 2000)
  • 120 g zimnego masła
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 1-2 łyżki wody
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

  • 1 mango
  • sok i skórką z limonki/cytryny
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki mleka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 3-4 łyżki cukru

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki
  • ciasto rozkruszyć na kruszonkę między palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Przestudzić 
  • mango odkroić od pestki, wykroić miąższ, następnie pokroić w kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami soku i skórką startą z limonki i 1/2 łyżki cukru
  • mascarpone ubić z mlekiem, dodać jogurt grecki i cukier
  • rozdzielić do pucharków mango, rozłożyć serek i posypać kruszonką. Podawać zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *