Lżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe!
Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko.
Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta.
Zapraszam na pyszne kotleciki!
500 g filetu z indyka
sól, pieprz
2 jajka
mąka pszenna do obtaczania
panko
olej
Wykonanie:
- filet z indyka pokrój w poprzek na 2-3 cm plastry. Rozbij tłuczkiem pod folią spożywczą. Posól i oprósz pieprzem
- kolejno obtaczaj najpierw z mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panko
- układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta
- po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podałam z plasterkami cytryny, ziemiaczanym puree i surówką z kapusty na chiński sposób
SMACZNEGO !
5 komentarzy
Panko to świetny produkt. Rzadko robię panierowane kotleciki, ale jeśli już, to sięgam właśnie po tę panierkę :)
OdpowiedzUsuńA ja nie wiem,co to jest panko :-). Nigdzie u nas nie widzialam.
OdpowiedzUsuńRaczej trudno ją kupić, jeśli to w dobrze zaopatrzonym sklepie z azjatyckimi specjałami:) Najłatwiej zamówić w intercie:)
Usuńczy jak zmieszam sama platki drozdzowe z bulka tarta to bedzie to samo?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, bułka tarta jest za drobna. Poza tym przy robieniu panko odrzuca się skórki wykorzystując tylko środek pieczywa:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!