Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta pojawiła się już na straganach! To prawdziwy znak wiosny. Warto po nią sięgnąć, bo choć uważana za bardzo pospolite warzywo to prawdziwa bomba zdrowotna.

Najczęściej przygotowujemy młodą kapustę ze śmietaną. Warto jednak odejść od rutyny i zrobić ją nieco odmiennie.

Dziś zapraszam na kapuścianą ucztę — młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem! Pycha! Wspaniały, wiosenny  dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 1 nieduża młoda kapusta
  • 150-200 g parzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżeczka mąki krupczatki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu/cukru
  • 1 łyżka smalcu

Wykonanie:

  • kapustę obrać ze zwierzchnich liści, przekroić na 4 części i poszatkować w 0,5 cm paski. Zalać bulionem, posolić, oprószyć pieprzem, dodać miód i gotować około 10 minut do miękkości 
  • na rozgrzanej patelni z tłuszczem umieścić pokrojone w kostkę cebulę i boczek. Gdy cebula i boczek lekko się zrumienią wsypać mąkę, wymieszać i podlać wodą z gotowania kapusty. Wymieszać dokładnie, aż mąka się rozpuści. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą, zagotować. Dodać soku z cytryny, skorygować ilość soli. Wymieszać z posiekanym koperkiem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *