niedziela, 22 kwietnia 2018

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem


Młoda kapusta pojawiła się już na straganach! To prawdziwy znak wiosny. Warto po nią sięgnąć, bo choć uważana za bardzo pospolite warzywo to prawdziwa bomba zdrowotna.
Najczęściej przygotowujemy młodą kapustę ze śmietaną. Warto jednak odejść od rutyny i zrobić ją nieco odmiennie.
Dziś zapraszam na kapuścianą ucztę - młoda kapusta zasmażana z boczkiemi koperkiem! Pycha!

Wspaniały, wiosenny  dodatek do dań obiadowych.

Składniki:
1 nieduża młoda kapusta
150-200 g parzonego boczku
1 cebula
1 czubata łyżeczka mąki krupczatki
pęczek koperku
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki bulionu
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu/cukru
1 łyżka smalcu

Wykonanie:

  • kapustę obrać z zwierzchnich liści, przekroić na 4 części i poszatkować w 0,5 cm paski. Zalać bulionem, posolić, oprószyć pieprzem, dodać miód i gotować około 10 minut do miękkości 
  • na rozgrzanej patelni z tłuszczem umieścić pokrojone w kostkę cebulę i boczek. Gdy cebula i boczek lekko się zrumienią wsypać mąkę, wymieszać i podlać wodą z gotowania kapusty. Wymieszać dokładnie, aż mąka się rozpuści. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą, zagotować. Dodać soku z cytyny, skorygować ilość soli. Wymieszać z posiekanym koperkiem 

                                                                  SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!