piątek, 13 kwietnia 2018

Naleśniki zapiekane z ricottą i szpinakiem


Naleśniki podwójnie szpinakowe, bo zielone ciasto koloryzywane jest dodatkiem szpinaku, następnie posmarowane ricottą i obłożone duszonym szpinakiem z czosnkiem i gałką muszkatałałową, na koniec posypane parmezanem i zapieczone w piekarniku.
Można użyć szpinaku mrożonego, ale zdecydowanie smaczniejsze są przygotowane ze świeżych zielonych listków.

Świetne na obiad lub wegeteriańską kolację.
Można podać z sosem jogurtowym, pomidorowym lub po prostu posypane pestkami granatu.

Składniki:
składniki i przepis na naleśniki tutaj
nadzienie:
300 g listków szpinaku
1 ząbek czosnku
250 g serka ricotta
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
2 łyżki oliwy
tymianek - opcjonalnie
80 g startego parmezanu, mozzarelli lub emmentalera

Wykonanie:

  • naleśniki usmażyć wg tego przepisu
  • dokładnie wypłukać szpinak w dużej ilości zimnej wody. Odsączyć i oderwać grube ogonki
  • czosnek obrać i posiekać. Podgrzać masło na patelni, dołożyć czosnek, za chwilę szpinak i smażyć, aż straci objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do przestudzenia
  • ricottę doprawić solą i pierzem, następnie wymieszać z oliwą i tymiankiem
  • naleśniki posmarować serkiem, nałożyć szpinak i zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypać startym parmezanem
  • zapiekać w 200`C 20-25 minut
  • podawać z sosem jogurtowym, pestkami granatu lub pomidorowa sałatką
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. Cudowne zdjęcia. Takie wiosenne :) A naleśniczki- niebo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :-). Znakomity przepis. Kocham takie rarytaski:-).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!