Pierogi ruskie — rolowane

Pierogi ruskie robiłam w bardzo wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczano-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane.

Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji — rolowanych pierogów z serem. Cóż stoi na przeszkodzie, by do sera dodać ziemniaki i zrobić polską wersję rolowanych pierogów.

I oto są rolowane pierogi ruskie — idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • wcześniej ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem
  • mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut
  • stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicią kuchenną
  • roladę ułożyć w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotować 25 minut
  • ostrożnie wyjąć (gorąca!) rozpakować i pokroić w 2-3 cm plastry
  • podawać z ulubioną omastą. Polałam domowym tłuszczykiem ze skwarkami i  podałam ze szklaneczką maślanki

SMACZNEGO!

Uwagi:
Podana porcja farszu wystarczy na 2 rolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *