Warkocz orkiszowy na zakwasie

Jestem wielbicielką chałek, pachnącego i mięciutkiego słodkiego pieczywa. Różniste chałki już wypiekałam, na blogu zebrałam już niemałą ich  kolekcję. Jak do tej pory wszystkie piekłam na drożdżach. Dlatego ochoczo przystałam na upieczenie pierwszej chałki bez drożdży, chałki na zakwasie.

Chałka jest nieco bardziej zwarta niż tradycyjna drożdżowa i ma leciutko kwaśnawy, zakwasowy posmak, ale zapewniam, smakuje doskonale. Chałka z charakterem!

Wymaga nieco więcej pracy i czas wyrastania jest dłuższy, ale nic to. Eksperyment uważam na bardzo smaczny i udany!

To idealna propozycja dla wszystkich, którzy muszą wykluczyć ze swego menu drożdże. Słodko, pysznie, a jednak bez drożdży.

Składniki na zakwas pszenno-orkiszowy:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej+ 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej + 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej+ 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na chałkę:

  • cały zaczyn na zakwas pszenny
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 40 g płynnego masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka mleka+1 żółtko

Wykonanie:

  • przygotować zakwas pszenny metodą 3-stopniową. 1 łyżkę zakwasu żytniego rozmieszać z 1 łyżką mąki orkiszowej i 2 łyżkami mleka + cukier+ sól. Odstawić do wyrośnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie
  • cały zaczyn pszenny z resztą składników umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 3 części, następnie każdą rozwałkować na kształt wałka. Zapleść warkocz. Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi
  • piec w 180`C 35 minut

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *