Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim

Nareszcie są! Zielone szparagi, moje ulubione. Kuszą swoim smakiem i niebywale prostym sposobem przygotowania. Zielonych szparagów nawet nie trzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki.

Nie będę przekonywać, że warto je jeść, tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad — zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim.
Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą z posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego jest rewelacyjny, do tego bardzo fit. Nie ma porównania z kalorycznym, szparagowym klasykiem, sosem holenderskim.

Zapraszam na szparagową ucztę!

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml białego wina

Składniki na dip jogurtowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • listki czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

  • jogurt wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać umyte, wysuszone i posiekane listki czosnku niedźwiedziego (ogonki oderwać). Odstawić do schłodzenia
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć szparagi, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć przez kilka minut. Podlać białym winem, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem około 8 minut
  • w międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować jajka sadzone
  • podawać szparagi z dipem jogurtowym, młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *