Koktajl z botwinki

Botwinka to młode listki buraka ćwikłowego to jedna z pierwszych nowalijek. Zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia, 10 antyoksydantów. Odkwasza i odtruwa organizm, ponadto liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.

Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami są ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca.

Najczęściej ląduje w zupie lub chłodniku. Świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu. Oprócz listków dorzuciłam do koktajlu młode buraczki, stąd ten niesamowity kolor!

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 marchew
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:

  • botwinkę dokładnie wypłukać z drobinek piasku, większe buraczki obrać, mniejsze wystarczy umyć
  • umyć, obrać i rozdrobnić pozostałe składniki
  • umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić natychmiast po przygotowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *