Pierogi z farszem z dorsza i łososia

Pierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom.

Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze są wyśmienite!

Składniki na farsz:

  • 2 filety z dorsza ze skórą
  • około 200 g filetu z łososia
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • bulion

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • solidna szczypta soli

Składniki na dip chrzanowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

  • rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
  • bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietruszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około 30 minut. Dołóż kawałki ryby tak, by były zanurzone w bulionie, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut. Gdy ryba zbieleje, delikatnie wyciągnij i rozłóż na talerzu, by wystygła
  • w międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, solą i olejem tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut
  • jogurt wymieszaj z resztą składników podanych w przepisie i wstaw do lodówki
  • z ostudzonej ryby ściągnij skórę i posiekaj drobno lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną, przysmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem
  • cienko rozwałkuj ciasto, wykrawaj pierścieniem metalowym lub szklanką krążki i napełniaj przygotowanym farszem. Dokładnie zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczkę kuchenną
  • gotuj w osolonym wrzątku, licząc po kilka minut od wypłynięcia pierogów nad powierzchnię wody
  • podawaj z przygotowanym dipem chrzanowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *