Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Rabarbar króluje w wypiekach i nic dziwnego, bo sezon na rabarbar jest bardzo krótki. Lubimy jego kwaśny, orzeźwiający smak. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Ponadto sprzyja naszej sylwetce, bo w 100 g ma zaledwie 20 kcal.

Dzisiejsze ciasto to podwójna porcja błonnika, bo i z rabarbaru i z mąki pełnoziarnistej. Ciasto zrobiłam bez dodatku jajka, jest wyjątkowo kruche i super smaczne. Cieniutka, chrupiąca skorupka ciasta otula bardzo rabarbarowe, orzeźwiające, kwaskowate wnętrze.

Składniki na 4 tartaletki:

  • 200 g mąki orkiszowej 1050
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki  mrożonych malin
  • 2 łyżki miodu
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • orzeszki pistacjowe

Wykonanie:

  • mąkę, cukier i szczyptę soli zagnieść z kawałeczkami pokrojonego, zimnego masła. Dodatek zimnej wody sklei ciasto. Zawinąć ciasto w kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę
  • rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z miodem, cukrem waniliowym, malinami  i proszkiem budyniowym. Odstawić
  • piekarnik nastawić na 200`C
  • ciasto cienko rozwałkować między folią spożywczą na i wyciąć 4 okręgi o średnicy 14 cm wykleić ciastem nasmarowane wcześniej masłem foremki, dobrze ucisnąć brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na tarteletki równomiernie rozłożyć przygotowany rabarbar
  • resztę ciasta cienko rozwałkować i wyciąć foremką serduszka. Wyłożyć na masę rabarbarową. Posmarować serduszka mlekiem i rozsypać posiekane orzeszki pistacjowe
  • piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia
  • podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *