Wegeteriańskie kotlety z fasolki mung

Fasolka mung, zwana również złotą fasolką to jedna z najzdrowszych fasoli. Ma właściwości mocno oczyszczające. Posiada zdolności usuwania toksyn z organizmu. Jak wszystkie fasole jest bogatym źródłem białka, wapnia, fosforu i innych składników odżywczych. Jest lekkostrawna i może być spożywana często. Trzeba pamiętać, że jak wszystkie fasole jest bardzo kaloryczna, choć posiada niski IG.

Wybieranie jednak jednej grupy produktów bogatych w pożyteczne składniki jest poważnym błędem, bo może spowodować niebezpieczne niedobory. Dieta powinna być różnorodna i sezonowa, bo zamiast podreperować swoje zdrowie tylko sobie zaszkodzimy. Fasolka mung bogata jest w fitoestrogeny – podobnie jak soja, dlatego jest idealnym uzupełnieniem diety kobiet w okresie menopauzalnym.

Dziś zapraszam na bardzo smaczne kotleciki z fasolki mung. Są bardzo delikatne, dlatego zbyt grubo rozdrobniona masa fasolowa może spowodować rozpadanie się kotletów podczas obracania przy smażeniu.

Składniki na 8 sztuk:

  • 200 g fasolki mung
  • 1 cebulka
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  • fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia i ugotować w nowej wodzie do miękkości – 30 minut lub jak wskazuje przepis na opakowaniu 
  • pokrojoną w kostkę cebulkę zeszklić na oleju, na koniec smażenia dodać starty imbir
  • zblendować fasolkę, dodać jajko, przyprawy i bułkę tartą w takiej ilości, by masa dobrze się formowała
  • wilgotnymi dłońmi formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron do zrumienienia
  • podałam z surówką z rzodkiewek (przepis tutaj) i dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim (przepis znajdziesz tu)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *