Bardzo wiosenna zupa, do której możesz wykorzystać właśnie pojawiający się świeży szpinak lub przygotować z mrożonego.
Użyłam właśnie mrożonego szpinaku.
Jeśli masz gotowy bulion, zupa robi się właściwie sama. Niewiele pracy, a prezentuje się i smakuje wyjątkowo. Jeśli szukasz niebanalnych dań, ten przepis jest dla Ciebie!
Ponieważ u mnie kuchni nic się nie marnuje, wykorzystałam bulion z przygotowań do pierogowego farszu rybnego (przepis tutaj).
Składniki:
3 młode ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
1+1 łyżka masła ghee
filet z łososia - ilość dowolna
sok z cytryny
zielenina
bulion - 1 l
śmietana - opcjonalnie
Wykonanie:
- ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić w garnku, w którym gotujesz zupę. Dołożyć ziemniaki i smażyć razem przez kilka minut, aż poczujesz zapach pieczonych ziemniaków
- wlać bulion i gotować około 10 minut. Dołożyć szpinak i gotować następnie 10 minut
- w międzyczasie skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć po kilka minut z obu stron. Zostawić na patelni, ryba "dojdzie" i będzie soczysta w środku
- zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową
- rozlać na talerze, podawać z przygotowaną rybą. Można zupę zabielić śmietaną
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!