Zupa szpinakowa z pieczonym łososiem na pewno posmakuje każdemu, kto ją skosztuje. Połączenie szpinaku i łososia nie zawodzi, w duecie to gwarancja wspaniałego smaku. Sama byłam zaskoczona, bo zmiksowany na krem szpinak smakuje najlepiej ze wszystkich szpinakowych opcji, jakie znam.

Bardzo wiosenna zupa, do której możesz wykorzystać właśnie pojawiający się świeży szpinak lub przygotować z mrożonego. Użyłam właśnie mrożonego szpinaku. Jeśli masz gotowy bulion, zupa robi się właściwie sama. Niewiele pracy, a prezentuje się i smakuje wyjątkowo. Jeśli szukasz niebanalnych dań, ten przepis jest dla Ciebie!

Ponieważ u mnie kuchni nic się nie marnuje, wykorzystałam bulion z przygotowań do pierogowego farszu rybnego.

Składniki:

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 + 1 łyżka masła ghee
  • filet z łososia — ilość dowolna
  • sok z cytryny
  • zielenina
  • bulion – 1 l
  • śmietana — opcjonalnie

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić w garnku, w którym gotujesz zupę. Dołożyć ziemniaki i smażyć razem przez kilka minut, aż poczujesz zapach pieczonych ziemniaków
  • wlać bulion i gotować około 10 minut. Dołożyć szpinak i gotować następnie 10 minut
  • w międzyczasie skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć po kilka minut z obu stron. Zostawić na patelni, ryba „dojdzie” i będzie soczysta w środku
  • zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • rozlać na talerze, podawać z przygotowaną rybą. Można zupę zabielić śmietaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *