Bitki z indyka to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Sos wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki!

Danie jest lekkie, smaczne idealne do tłuczonych ziemniaczków, kopytek, klusek i wszystkich kasz. Szybkie do przygotowania i bardzo proste. Polecam!

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • zielenina

Wykonanie:

  • filet z indyka pociąć w poprzek włókien na 2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem
  • cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na ćwiartki, następnie w paski
  • mięso posolić, oprószyć pieprzem i papryką w proszku, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano wszystkie kawałki mięsa. Zdjąć mięso z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dorzucić na koniec  paski papryki
  • podsmażone mięso i cebulkę z papryką przełożyć do rondla. Resztki na patelni zalać bulionem, zeskrobać i przelać do rondla. Dodać pieczarki, przyprawy i dusić do miękkości około 20 minut. Na koniec wlać zahartowaną śmietanę. Posypać na talerzu zieleniną

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *