Arbuzada to napój z miąższu arbuza z dodatkiem soku z cytryny, wody mineralnej i dodatkiem kostek lodu. Pyszny, chłodzący i cudownie orzeźwiający.
Dla podkręcenia smaku możesz dodać kawałek imbiru, ale i w najprostszej wersji smakuje nieziemsko. Nie znasz? Koniecznie zmiksuj arbuza i rozkoszuj się arbuzadą!
500 g arbuza
1-2 cytryny/limonki
1/2 l wody mineralnej
kawałek imbiru - opcjonalnie
Wykonanie:
- arbuza odkroić od skóry i pozbawić pestek
- wycisnąć sok z cytryny
- zmiksować arbuza w blenderze. Teraz też dodaj imbir jeśli używasz
- połączyć zmiksowanego arbuza z sokiem z cytryny i wodą mineralną, z bąbelkami lub bez, wg własnych preferencji. Moja jest bez gazu
- podawaj z kostkmi lodu
SMACZNEGO ORZEŹWIENIA !
Uwagi: jeśli używasz dojrzałego, mocno czerwonego arbuza dodatek słodzika jest całkowicie zbędny. Jeśli preferujesz słodsze napoje możesz posłodzić miodem lub syropem. Zagotuj niewielką ilość wody i rozpuść cukier, ksylitol lub erytrol. Schłodzony dodaj do lemionady
1 komentarzy
.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!