Lemoniada arbuzowa — arbuzada

Lemoniada z arbuza, czyli arbuzada to przepyszny napój na upalne dni. Arbuzada to zdecydowanie trafniejsze określenie, ponieważ lemoniada zazwyczaj kojarzy się ze słodkim ulepkiem.

Arbuzada to napój z miąższu arbuza z dodatkiem soku z cytryny, wody mineralnej i dodatkiem kostek lodu. Pyszny, chłodzący i cudownie orzeźwiający. Dla podkręcenia smaku możesz dodać kawałek imbiru, ale i w najprostszej wersji smakuje nieziemsko. Nie znasz? Koniecznie zmiksuj arbuza i rozkoszuj się arbuzadą!

Składniki na 1 litr:

  • 500 g arbuza
  • 1-2 cytryny/limonki
  • 1/2 l wody mineralnej
  • kawałek imbiru — opcjonalnie

Wykonanie:

  • arbuza odkroić od skóry i pozbawić pestek
  • wycisnąć sok z cytryny
  • zmiksować arbuza w blenderze. Teraz też dodaj imbir jeśli używasz
  • połączyć zmiksowanego arbuza z sokiem z cytryny i wodą mineralną, z bąbelkami lub bez wg własnych preferencji. Moja jest bez gazu
  • podawaj z kostkami lodu

SMACZNEGO ORZEŹWIENIA!

Uwagi:
Jeśli używasz dojrzałego, mocno czerwonego arbuza dodatek słodzika jest całkowicie zbędny. Jeśli preferujesz słodsze napoje, możesz posłodzić miodem lub syropem.

Zagotuj niewielką ilość wody i rozpuść cukier, ksylitol lub erytrol. Schłodzony dodaj do lemoniady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *