piątek, 22 czerwca 2018

Lody mango lassi


Lody mango lassi to lody przygotowane wg przepisu na tradycyjny, chłodzący napój indyjski o tej samej nazwie. Składniki to dojrzały owoc mango, jogurt, sok z limonki i kardamon, z pominięciem oczywiście wody.
Lody są przepyszne, cudownie kremowe i bardzo orzeźwiające, a owoc marakui to przysłowiowa kropka nad "i".
Lody przygotowałam w prostej, domowej maszynce do lodów. Polecam!

Składniki:

1 szklanka puree z mango
1 szklanka jogurtu greckiego
sok z 1 limonki/cytryny
3-4 kapsle kardamonu
1-2 łyżki miodu
owoce marakui

Wykoanie:

  • mango obrać, odkroić miąższ od pestki, pokroić na mniejsze kawałki, zblendować na puree
  • ziarenka kardamonu rozetrzeć w moździerzu
  • puree z mango wymieszać z jogurtem, miodem i kardamonem
  • mieszankę przelać do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi. Przełożyć do pudełka i umieścić w zamrażarce na kilka godzin
  • przed podaniem lodów owoce marakui przekroić na pół, wybrać miąższ i podawać z lodami 

                                                                    SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!