Lody mango lassi to lody przygotowane wg przepisu na tradycyjny, chłodzący napój indyjski o tej samej nazwie. Składniki to dojrzały owoc mango, jogurt, sok z limonki i kardamon, z pominięciem oczywiście wody.

Lody są przepyszne, cudownie kremowe i bardzo orzeźwiające, a owoc marakui to przysłowiowa kropka nad „i”. Lody przygotowałam w prostej, domowej maszynce do lodów. Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka purée z mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • sok z 1 limonki/cytryny
  • 3-4 kapsle kardamonu
  • 1-2 łyżki miodu
  • owoce marakui

Wykonanie:

  • mango obrać, odkroić miąższ od pestki, pokroić na mniejsze kawałki, zblendować na purée
  • ziarenka kardamonu rozetrzeć w moździerzu
  • purée z mango wymieszać z jogurtem, miodem i kardamonem
  • mieszankę przelać do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi. Przełożyć do pudełka i umieścić w zamrażarce na kilka godzin
  • przed podaniem lodów owoce marakui przekroić na pół, wybrać miąższ i podawać z lodami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *