Puszyste bułeczki z ziemniakami

Dziś propozycja na pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo proste bułeczki śniadaniowe. Tajemniczym składnikiem, który czyni bułeczki tak wyjątkowymi, jest dodatek gotowanych ziemniaków. Bułki dzięki dodatkowi ziemniaków zachowują dłużej świeżość. Są tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i następnego dnia. Przepis koniecznie do wypróbowania. Najlepiej już dziś na obiad ugotuj dwa ziemniaki więcej.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 ml mleka+25 ml wody
  • 25 g drożdży
  • 140 g ugotowanych ziemniaków
  • 45 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

  • ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem
  • drożdże wymieszać wodą, do rozpuszczenia
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
  • piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *