Tarta ze szparagami na najlepszym kruchym spodzie z fit nadzieniem na bazie jogurtu greckiego z jajkami i parmezanem to moja następna propozycja wykorzystania szparagów. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej 1050, bogatszej w błonnik niż zwykła jasna, także ciasto jest bogatsze w składniki odżywcze. Najlepsze kruche, wyjątkowo chrupiące ciasto przygotujesz jednak bez dodatku jajka.

Nie ma też potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów, dodajemy surowe, a po upieczeniu są delikatnie i chrupiące. Wytrawna i wykwintna tarta ze szparagami to doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację we dwoje. Spieszcie się, bo sezon szparagowy powoli zbliża się ku końcowi!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej 1050
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 g gęstej śmietany 24%
  • 3 jajka L
  • pęczek zielonych szparagów
  • starty parmezan
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek niedźwiedzi/tymianek

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut
  • szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć
  • jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego
  • foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy o średnicy 32 cm, dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etap zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące
  • na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie
  • piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *