Fasolka szparagowa z pomidorową salsą

Sezon na fasolkę szparagową ciągle trwa i oby jak najdłużej. Uwielbiam każdą, tą z masełkiem i bułką tartą również, wyjadaną prosto z garnka bez omasty, ale nieustannie poszukuję nowych pomysłów. Dziś zapraszam na fasolkę z pomidorową salsą. Kolorowa i kapitalnie komponuje się smakowo z kwaskowatymi pomidorami. Salsa (czyli sos) to prosty dodatek zapożyczony z kuchni meksykańskiej. Idealny dodatek do każdego letniego obiadu, w większej ilości samodzielne danie kolacyjne. Tak samo smaczna na ciepło i na zimno. Po prostu pycha!

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 2 pomidory malinowe
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku — opcjonalnie
  • koperek
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Wykonanie:

  • obraną fasolkę ugotować w osolonej wodzie — około 15 minut. Najlepiej wyłowić jedną fasolkę i skosztować
  • w międzyczasie przygotować salsę. Pomidory naciąć z góry na krzyż i zalać wrzątkiem na kilka minut. Wrzątek wymienić na zimną wodę, następnie obrać pomidory ze skóry. Przekroić na pół i wybrać łyżeczką wodnisty miąższ z pestkami. Pokroić pomidory w maleńką kosteczkę 
  • wymieszać pomidory z przyprawami i obraną pokrojoną w kostkę cebulką
  • fasolkę odcedzić i ułożyć na półmisku. Na fasolce rozłożyć przygotowaną salsę pomidorową

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *