Gryczane ciasto ze śliwkami

Puszysty, słodki, pachnący wakacjami placek ze śliwkami. Okazuje się, że i ciasto może być pełne składników odżywczych, zamiast tuczących, pustych kalorii.

Mąka gryczana i orkiszowa pełnoziarnista zastąpiły tradycyjną białą, a ksylitol cukier. Bardzo proste do przygotowania i super smaczne. Informacja dla sceptyków — ciasto nie ma absolutnie gryczanego posmaku!

Moja niespełna 10-letnia wnuczka Helenka świetnie radzi sobie w kuchni. Naleśniki w jej wykonaniu to czysta perfekcja. Mazurki wielkanocne ozdobione przez Helenkę jeszcze nigdy nie były takie piękne. Ostatnio ma manię pieczenia, dlatego ten przepis jest dla Ciebie Helen!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • około 500 g śliwek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • śliwki umyć, odsączyć i pozbawić pestek
  • w małym rondelku roztopić masło, odstawić do przestudzenia
  • blaszkę o wymiarach 24 × 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • odmierzyć obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia
  • białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać cukier po jednej łyżce, następnie dodać po jednym żółtku, na końcu wlać cienką strużką roztopione masło
  • zmiksować masę jajeczną z mąką
  • przełożyć ciasto do foremki. Na wierzchu poukładać połówki śliwek, lekko wciskając je do ciasta
  • piec w 180`C 35-40 minut do zrumienienia
  • studzić na kratce
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Uwagi:
Śliwki można podmienić morelami, a przed pieczeniem posypać je płatkami migdałowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *