Jagodowy krem — puszek

Jagody to letni przysmak wielu osób. Też nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek i pierogów z jagodami. Jagody jemy codziennie, najczęściej w śniadaniowych koktajlach. Walory zdrowotne są nie do przecenienia. Jagody jedzone na surowo zachowują wszystkie cudowne właściwości zdrowotne. Korzystaj, póki są na wyciągnięcie ręki!

Dzisiejszy deser jest przepyszny, ubita śmietana kremówka nadaje kremowi niebywałej lekkości i puszystości. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 1 szklanka jagód leśnych
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

  • jagody przebrać, dokładnie umyć i odsączyć. Zmiksować w blenderze z cukrem. Można przetrzeć przez sito, by pozbyć się pesteczek. Nie przecierałam
  • w garnuszku zagotować kilka łyżek wody, rozpuścić żelatynę. Przestudzoną żelatynę zmiksować z jagodowym musem
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno
  • jagody z żelatyną zmiksować z jogurtem greckim, na końcu szpatułką wmieszać ubitą śmietanę
  • nałożyć krem do pucharków i wstawić do lodówki, by stężał  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *