sobota, 25 sierpnia 2018

Brownie z morelami


Brownie to ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Błyskawiczne w porzygotowniu i nie ma opcji, by się nie udało. Z natury już jest "zakalcowate", mięsiste, gęste i po prostu pyszne.

Mój przepis jest nieco spolszczony, pochodzi z książki M. Łebkowskiego "Przysmaki polskiego stołu". Pomniejszoną ilość tłuszczu zastępuje dodatek śmietany. Morele dodałam od siebie, możesz je pominąć. Ciasto upiekłam w zdrowszej wersji, bez cukru. Zamiast cukru doskonale sprawdza się w wypiekach ksylitol.
Ciasto smakuje absolutnie rewelacyjnie, rozpływa się dosłownie w ustach.
Koniecznie do upieczenia!

Składniki na blaszkę 23x23 cm:


100 g gorzkiej czekolady
120 g masła
2 jajka
100 g ksylitolu/cukru
80 g mąki orkiszowej jasnej
8 łyżek śmietany 18%
sól

Wykonanie:

  • rozpuścić czekoladę z masłem w garnuszku wstawionym do większego naczynia z gotującą się wodą
  • jajka ubijać z cukrem, aż masa zbieleje, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mąką dodawaną po 2 łyżki. Dodać śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać
  • wylać masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć wypestowane morele przecięciem do góry. Piec w temperaturze 180`C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
                                                                 SMACZNEGO !


1 komentarzy

  1. z morelami jeszcze nie jadłam, ale ciekawe myślę, że wypróbuję dla odmiany. Zwykle jadam z malinami, wiśniami lub mascarpone

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!