Czerwone bajgle z burakiem

Przywykliśmy do pewnej monotonii jeśli chodzi o pieczywo, bo albo białe, albo ciemne razowe bułeczki. A gdyby tak wprowadzić małe urozmaicenie? Proponuję czerwone bajgle. Kolor jest naturalny i pochodzi z  czerwonego buraczka. Nie tylko wnosi do śniadaniowej bułki dużo energii, ale i dodatkowe wartości odżywcze.

Bajgle to bułeczki obgotowywane przed pieczeniem w wodzie z sodą, taka tradycja, ale tak naprawdę są bardzo proste do przygotowania.

Jeśli lubisz bajgle, ale znasz je tylko ze sklepowej półki, warto przygotować je samodzielnie w nieco odmiennej wersji.

Składniki na 6 sztuk:

  • 100 g ugotowanego buraka + 120 ml wody
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka cukru/miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 białko
  • ziarna sezamu

Wykonanie:

  • dzień wcześniej ugotować lub upiec buraki na sałatkę i jednego odłożyć
  • buraka obrać, odważyć 100 g i zmiksować ze 120 ml wody na gładkie purée
  • mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, sól i przyprawy wymieszać. Razem z buraczkowym purée i olejem zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • z ciasta uformować 6 jednakowej wielkości kulek, następnie środek każdej kulki przewiercić trzonkiem drewnianej łyżki. Wykonując okrężne ruchy powiększyć otwór do około 3-4 cm
  • bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte ściereczką pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • w dużym garnku zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Przy pomocy łyżki cedzakowej wkładać do gotującej wody po 3 bajgle. Po 30 sekundach obrócić i gotować następne 30 sekund. Wyłowić i delikatnie osuszyć na kratce
  • przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem
  • piec w 200′ C około 20 minut
  • studzić na kratce 

SMACZNEGO!

Źródło: Das Genussmagazin „Mit Liebe” Ausgabe 9/10 2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *