niedziela, 23 września 2018

Czerwone bajgle z burakiem


Przywykliśmy do pewnej monotonii jeśli chodzi o pieczywo, bo albo białe, albo ciemne razowe bułeczki. A gdyby tak wprowadzić małe urozmaicenie?
Proponuję czerwone bajgle. Kolor jest naturalny i pochodzi z  czerwonego buraczka. Nie tylko wnosi do śniadaniowej bułki dużo energii, ale i dodatkowe wartości odżywcze.
Bajgle to bułeczki obgotowywane przed pieczeniem w wodzie z sodą, taka tradycja, ale tak naprawdę są bardzo proste do przygotowania.

Jeśli lubisz bajgle, ale znasz je tylko ze sklepowej półki warto przygotować je samodzielnie w nieco odmiennej wersji. Przepis na tradycyjne bajgle polecam tutaj.

Składniki na 6 sztuk:


100 g ugotowanego buraka+ 120 ml wody
250 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka cukru/miodu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju
dodatkowo:
2 łyżki cukru
1 białko
ziarna sezamu

Wykonanie:

  • dzień wcześniej ugotować lub upiec buraki na sałatkę i jednego odłożyć
  • buraka obrać, odważyć 100 g i zmiksować ze 120 ml wody na gładkie puree
  • mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, sól i przyprawy wymieszać. Razem z buraczkowym puree i olejem zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejce do podwojenia objętości
  • z ciasta uformować 6 jednakowej wielkości kulek, następnie środek każdej kulki przewiercić trzonkiem drewnianej łyżki. Wykonując okrężne ruchy powiększyć otwór do około 3-4 cm
  • bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryte ściereczką pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia
  • w dużym garnku zagotować wodę z 2 łyżkami cukru. Przy pomocy łyżki cedzakowej wkładać do gotującej wody po 3 bajgle. Po 30 sekundach obrócić i gotować następne 30 sekund. Wyłowić i delikatnie osuszyć na kratce
  • przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem
  • piec w 200' C około 20 minut
  • studzić na kratce 
                                                                SMACZNEGO !

źródło: Das Genussmagazin "Mit Liebe" Ausgabe 9/10 2018








6 komentarzy

  1. woow piękne,muszę wypróbować:)mam nadzieję że posmakują rodzinie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,pisze Pani że gotujemy w sodzie,a poźniej że dodajemy cukier i gotujemy i teraz nie wiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namieszałam, bo zwyczajowo gotuje się w wodzie z sodą i cukrem, fakt. Te gotowałam w wodzie z cukrem i wyszły prefekcyjnie:) Także możesz dodać i sodę i cukier do obgotownia bajgli lub sam cukier:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!