sobota, 29 września 2018

Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem


Knedle ze śliwkami w nieco zmodyfikowanej formie, bo z dodatkiem musu dyniowego. I kolor cieszy oko i można dodatkowo przemycić więcej wartości odżywczych.
Nie na tym koniec innowacji, bo zamiast tradycyjnej omasty z bułką tartą w roli głównej, polecam polanie knedli masełkiem makowym. Bez dokładki się nie obejdzie!


Składniki:

900 g mączystych ziemniaków
300 g mąki orkiszowej jasnej
3 czubate łyżki musu z dynii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko L
ksylitol/cukier
cynamon
śliwki - około 18 sztuk

masełko makowe:

120 g masła
1 łyżka ksylitolu/cukru
2 łyżki maku w ziarenkach

Wykonanie:

  • ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia
  • puree z dynii przygotować wg tego przepisu
  • śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować 
  • z ziemniaków, mąki, jajka i musu dyniowego zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ilość mąki okazała się niewystarczająca, a zależy to od jakości ziemniaków i wilgotności musu, dosypać mąki, z wyczuciem nie za dużo
  • ciasto podzielić na 3 części. Uformować grube rulony, podzielić na około 6-8 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć na nim śliwkę. Do środka śliwki wsypać cukier i cynamon następnie zwinąć w kulkę. Odkładać na blat wysypany mąką
  • w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut
  • w rondelku stopić masło z cukrem i makiem. Podawać knedle polane makowym masełkiem
                                                                 SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!