poniedziałek, 10 września 2018

Jesienny koktajl - bomba witaminowa - burak+figa+śliwka


Koktajl to najprostsza metoda na dostarczenie codziennej porcji witamin i mikroelemetów. Doskonały na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację.
Szukasz właśnie apetycznego koktajlu? Proszę bardzo, ten przepis jest dla Ciebie. Do przygotowania koktajlu wykorzystałam dary jesieni - buraka, śliwki i figi. Koktajl jest pyszny i słodki jak żaden inny, dzięki naturalnej słodyczy fig.

O jedwabistą konsystencję koktajlu zadba dobry i mocny blender. Używam Vitamixa.
Przejrzyj inne podobne przepisy, w zakładce napoje-koktajle-smoothies znajdziesz ich sporo. Jest w czym wybierać!

burak zmiksowany na surowo to prawdziwy dopalacz. Zwalcza wolne rodniki, oczyszcza krew wspomagając w ten sposób wątrobę, wspiera organizm w anemii, niedokrwistości i po chemioterapii. Odkwasza pomagając zwalczać zgagę, jest bogaty w błonnik, zatem przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt na słodycze i redukuje tkankę tłuszczową

śliwka dzięki dużej zawartości błonnika poprawia perystaltykę jelit. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają zgromadzony tłuszcz i cholesterol. Mają silne działanie antyoksydacyjne, to z kolei opóźnia procesy starzenia i powstawanie zmarszczek. Chronią jelito grube przed chorobą nowotworową. Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa na dobre samopoczucie. Dzięki dużej zawartości witaminy K wspomaga pozbycie się pękającąych naczyniek. Poprawia gęstość kości i zmniejsza skutki osteoporozy

figa, świeża figa niegdyś nieosiągalna, leży dziś nawet w najtańszym dyskoncie. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo wartościowym owocem. To bogate źródło magnezu, wapnia i fosforu. Wspomaga walkę z bezsennością i stresem. Nie powinno ich zabraknąć w diecie, szczególnie na odwapnienie kości narażonych kobiet w okresie menopauzy. Spora ilość witaminy A poztywnie wpływa na skórę i wzrok, szczególnie chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Składniki na 2 porcje:


1 średni surowy burak
2 świeże figi
6 dużych śliwek węgierek
1 banan
1 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 plasterk mrożonej cytryny - opcjonalnie
200 ml wody mineralnej

Wykonanie:

  • buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umyć, śliwki wypestkować
  • przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • wypić zaraz po przygotowaniu
                                                                   SMACZNEGO!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!