Jesienny koktajl witaminowy — burak, figa i śliwka

Koktajl to najprostsza metoda na dostarczenie codziennej porcji witamin i mikroelementów. Doskonały na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Szukasz właśnie apetycznego koktajlu? Proszę bardzo, ten przepis jest dla Ciebie. Do przygotowania koktajlu wykorzystałam dary jesieni — buraka, śliwki i figi. Koktajl jest pyszny i słodki jak żaden inny, dzięki naturalnej słodyczy fig.

O jedwabistą konsystencję koktajlu zadba dobry i mocny blender. Używam Vitamixa.

Burak — właściwości

Burak zmiksowany na surowo to prawdziwy dopalacz. Zwalcza wolne rodniki, oczyszcza krew, wspomagając w ten sposób wątrobę, wspiera organizm w anemii, niedokrwistości i po chemioterapii. Odkwasza, pomagając zwalczać zgagę, jest bogaty w błonnik, zatem przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt na słodycze i redukuje tkankę tłuszczową.

Śliwka — właściwości

Śliwka dzięki dużej zawartości błonnika poprawia perystaltykę jelit. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają zgromadzony tłuszcz i cholesterol. Mają silne działanie antyoksydacyjne, to z kolei opóźnia procesy starzenia i powstawanie zmarszczek. Chronią jelito grube przed chorobą nowotworową. Wysoka zawartość witaminy B6 i magnezu działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa na dobre samopoczucie. Dzięki dużej zawartości witaminy K wspomaga pozbycie się pękających naczyniek. Poprawia gęstość kości i zmniejsza skutki osteoporozy.

Figa — właściwości

Świeża figa niegdyś nieosiągalna, leży dziś nawet w najtańszym dyskoncie. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo wartościowym owocem. To bogate źródło magnezu, wapnia i fosforu. Wspomaga walkę z bezsennością i stresem. Nie powinno ich zabraknąć w diecie, szczególnie na odwapnienie kości narażonych kobiet w okresie menopauzy. Spora ilość witaminy A pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, szczególnie chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średni surowy burak
  • 2 świeże figi
  • 6 dużych śliwek węgierek
  • 1 banan
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 plasterek mrożonej cytryny — opcjonalnie
  • 200 ml wody mineralnej

Wykonanie:

  • buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umyć, śliwki wypestkować
  • przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
  • wypić zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *