Super fit krakersy i do tego nieziemsko zdrowe. Krakersy z siemienia lnianego, nie licząc dodatku wody, praktycznie są z jednego składnika.
Idealne solo, lub do pochrupania przed tv, idealny dodatek do past, hummusów, sałatek i do lunch boxów.
Są super chrupiące, fenomenalne, a przepis oczaruje Cię swoją prostotą.
Bezglutenowe krakersy z siemienia lnianego są nie tylko dla preferujących zdrową kuchnię. Siemię lniane to kopalnia składników zdrowotnych, głównie kwasów omega-3, zatem nieodzowne w każdej diecie.
1 szklanka nasion siemienia lnianego
1/2 szklanki wody
1/3 łyżeczki soli
Wykonanie:
- siemię lniane zmielić w młynku do kawy, dość drobno
- zmielone siemię przy pomocy łyżki wymieszać z wodą i solą
- ciasto rozwałkować na cienki placek, około 2 mm. Rozwałkowałam na papierze do pieczenia pod folią spożywczą. Nożem do pizzy pociąć ciasto na kawałki
- piec w 180`C około 25-30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości krakersów. Po upieczeniu zostawić krakersy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przestudzone połamać wg wcześniej zaznaczonych linii
- przechowywać w zamkniętej puszce nawet do 3 tygodni
SMACZNEGO !
Uwagi: Nie są zybyt chrupiące? Może za grubo rozwałkowałaś, nie martw się tylko jeszcze raz wsuń je do piekarnika i dosusz!
Uwagi: Nie są zybyt chrupiące? Może za grubo rozwałkowałaś, nie martw się tylko jeszcze raz wsuń je do piekarnika i dosusz!
2 komentarzy
Super,tylko kwasy omega znikną w wysokiej temperaturze
OdpowiedzUsuńAno znikają, tak samo jak podczas smażenia ryby:) Można suszyć je w temperaturze 40°C, tylko nie wiem ile by to trwało. Na pocieszenie taki krakersik to mnóstwo antyoksydanzów i dobra miotełka dla jelit. Na pewno zdrowszy od sklepowego badziewia:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!