Super fit krakersy i do tego nieziemsko zdrowe. Krakersy z siemienia lnianego, nie licząc dodatku wody, praktycznie są z jednego składnika. Idealne solo, lub do pochrupania przed tv, idealny dodatek do past, hummusów, sałatek i do lunch boxów. Są super chrupiące, fenomenalne, a przepis oczaruje Cię swoją prostotą.

Bezglutenowe krakersy z siemienia lnianego są nie tylko dla preferujących zdrową kuchnię. Siemię lniane to kopalnia składników zdrowotnych, głównie kwasów omega-3, zatem nieodzowne w każdej diecie.

Składniki:

  • 1 szklanka nasion siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • siemię lniane zmielić w młynku do kawy, dość drobno 
  • zmielone siemię przy pomocy łyżki wymieszać z wodą i solą
  • ciasto rozwałkować na cienki placek, około 2 mm. Rozwałkowałam na papierze do pieczenia pod folią spożywczą. Nożem do pizzy pociąć ciasto na kawałki
  • piec w 180`C około 25-30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości krakersów. Po upieczeniu zostawić krakersy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przestudzone połamać wg wcześniej zaznaczonych linii 
  • przechowywać w zamkniętej puszce nawet do 3 tygodni

SMACZNEGO!

Uwagi:
Nie są zbyt chrupiące? Może za grubo rozwałkowałaś, nie martw się, tylko jeszcze raz wsuń je do piekarnika i dosusz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *