sobota, 1 września 2018

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami


Omleciki biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak piórko i cudownie puchate. Na jednym ciastu na pewno się nie skończy!


Składniki na 6 sztuk:

2 jajka L
2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki cukru/ksylitolu
dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru/ksylitolu
owoce: borówki/maliny

Wykonanie:

  • ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny potroić objętość. Wmieszać mąkę przy pomocy szpatułki
  • na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto w 6-ciu porcjach, licząc po czubatej łyżce ciasta na porcję. Rozsmarować łyżką na okręgi  o średnicy około 10 cm
  • piec 8-10 minut w 180`C, nie za długo, by nie wysuszyć biszkoptu. Ciasto nie powinno się zrumienić
  • jeszcze gorące delikatnie zdjąć z blachy pomagając sobie łopatką lub nożem. Od razu złożyć na pół i ustawić, tak by się nie rozłożyły. Ułożyłam je tak, że zachodziły jeden na drugi i ufiksowałam ściereczką kuchenną
  • w międzyczasie ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru. Przekładać biszopciki bitą śmietaną i owocami
  • podawać posypane cukrem pudrem
                                                                   SMACZNEGO !







0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!