2 jajka L
2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki cukru/ksylitolu
dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru/ksylitolu
owoce: borówki/maliny
Wykonanie:
- ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny potroić objętość. Wmieszać mąkę przy pomocy szpatułki
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto w 6-ciu porcjach, licząc po czubatej łyżce ciasta na porcję. Rozsmarować łyżką na okręgi o średnicy około 10 cm
- piec 8-10 minut w 180`C, nie za długo, by nie wysuszyć biszkoptu. Ciasto nie powinno się zrumienić
- jeszcze gorące delikatnie zdjąć z blachy pomagając sobie łopatką lub nożem. Od razu złożyć na pół i ustawić, tak by się nie rozłożyły. Ułożyłam je tak, że zachodziły jeden na drugi i ufiksowałam ściereczką kuchenną
- w międzyczasie ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru. Przekładać biszopciki bitą śmietaną i owocami
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!