Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli i imbiru

Burak to najzdrowsze i zarazem najbardziej uniwersalne warzywo. Są niedrogie i pyszne. Sałatka z buraczków to polski klasyk, idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Nie ukrywam, to mój absolutny faworyt wśród warzyw.

Dziś zapraszam na jeszcze smaczniejszą sałatkę, z dodatkiem zeszklonej czerwonej cebuli i sezonowych owoców, ale w zastępstwie możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny.

Składniki:

  • 60 dag buraków
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu/cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • śliwki/rodzynki/żurawina

Wykonanie:

  • buraczki wyszorować i ugotować do miękkości około 60-70 minut. Ostudzić
  • cebulę obrać, drobno pokroić w piórka i smażyć tylko tyle, by zmiękła, ale nie złapała koloru
  • buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy, pokrojone w kawałki wypestkowane śliwki
  • podawać jako dodatek do drugiego dania

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *