piątek, 7 września 2018

Strogonow z indyka


Strogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka.
Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz.


Składniki:

400 g filetu z indyka
250 g pieczarek
1-2 papryki
1 cebula
olej/masło ghee
1/2 l bulionu
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

  • mięso pokroić w 1-cm plastry, następnie w paski. Obsypać przyprawami, wymieszać z 1 łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na około 20 minut
  • w międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w paski
  • na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dołożyć pieczarki i smażyć, aż z grzybów odparuje woda. Na koniec dodać paprykę i podsmażyć razem przez kilka minut
  • w płaskim rondlu, w którym będziesz przygotowywać strogonowa rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać zawartość patelni, podlać bulionem i dusić około 25 minut do miękkości
  • łyżeczkę mąki rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do tondla. Wymieszać i zagotować
  • gulasz podawać z ulubionymi dodatkami posypany zieleniną
                                                                   SMACZNEGO!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!