sobota, 6 października 2018

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami


Proste, bardzo aromatyczne danie pochodzące z kuchni północnej Indii i Pakistanu.
Dwa proste sezonowe składniki: ziemniak (aloo) i kalafior (gobhi) z południowo-azajtyckimi przyprawami składają się na to smaczne danie wegeteriańskie.
Kurkuma barwi je na żółciutki kolorek, a imbir, czosnek i papryczka chili dodają pikanterii.
Jeśli nie lubisz za ostrych dań przyprawy dodawaj chili stopniowo i kosztuj!


Składniki:

1 kalafior
4 ziemniaki
3 pomidory
1 łyżeczka kminu rzymskiego w całości
2 cm świeżego startego imbiru
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
1 łyżeczka garam masala
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
natka posiekanej kolendry/pietruszki
sól

Wykonanie:

  • kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę
  • na rozgrzany olej wrzucić kmin rzymski i smażyć kniecałą minutę. Dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać, a po 2 minutach dodać ziemniaki. Następnie wrzucić kurkumę, chili, mieszankę garam masala oraz mieloną kolendrę i smażyć przez kilka minut.
  • po chwili dodać pomidory (pozbawione pestek, pokrojone w kostkę), a po 5 minutach dorzucić kalafior i smażyć na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, posolić, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie
  • gotową potrawę udekorować natką kolendry lub zielonej pietruszki
                                                                 SMACZNEGO!


2 komentarzy

  1. Ostatnio rozsmakowałam się w różnego rodzaju daniach z warzyw i to mi bardzo odpowiada :) Na pewno chętnie spróbuję przygotować je w taki sam sposób, z wykorzystaniem tych samych przypraw, które użyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, a te przyprawy to cały smak dania! Polecam! Kalafior za każdym razem może smakować inaczej!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!