czwartek, 4 października 2018

Chrupki chlebek skandynawski


Chrupki chlebek to smaczny i wartościowy zamiennik pieczywa lub smaczna przekąska na każdą okazję. Bez zakwasu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, z prostych, naturalnych składników. Komponenty chlebka to pełnoziarnista mąka orkiszowa i pełne wartości odżywczych ziarna lnu, sezamu i pestki dynii.
Chlebek zawiera sporo błonnika, a to wspomaga funkcjonowanie jelit.
Jest bardzo prosty do zrobienia, a kromki są tak  smaczne i chrupiące, że aż uzależniające. Nieporównywalny ze sklepową "tekturką". Bardzo polecam!


Składniki:


200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g nasion lnu
50 g sezamu
50 g pestek dynii
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminku/nasion fenkułu - opcjonalnie
150 ml wody

Wykonanie:

  • piekarnik nastwić na 180'C
  • wszystkie suche składniki odważyć, wymieszać w misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto
  • ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Rozwałkowane ciasto podzielić ostrym nożem lub nożykiem do pizzy na dowolne kawałki. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą
  • obie blachy wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i piec następne 15 minut do zezłocenia
  • chlebki ostudzić, następnie połamać wg zaznaczonych wcześniej linii. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku 
                                                                  SMACZNEGO !

3 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!