Chrupki chlebek skandynawski

Chrupki chlebek to smaczny i wartościowy zamiennik pieczywa lub smaczna przekąska na każdą okazję. Bez zakwasu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, z prostych, naturalnych składników. Komponenty chlebka to pełnoziarnista mąka orkiszowa i pełne wartości odżywczych ziarna lnu, sezamu i pestki dyni.

Chlebek zawiera sporo błonnika, a to wspomaga funkcjonowanie jelit. Jest bardzo prosty do zrobienia, a kromki są tak  smaczne i chrupiące, że aż uzależniające. Nieporównywalny ze sklepową „tekturką”. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g nasion lnu
  • 50 g sezamu
  • 50 g pestek dyni
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku/nasion fenkułu — opcjonalnie
  • 150 ml wody

Wykonanie:

  • piekarnik nastawić na 180’C
  • wszystkie suche składniki odważyć, wymieszać w misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto
  • ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Rozwałkowane ciasto podzielić ostrym nożem lub nożykiem do pizzy na dowolne kawałki. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą
  • obie blachy wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i piec następne 15 minut do zezłocenia
  • chlebki ostudzić, następnie połamać wg zaznaczonych wcześniej linii. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *