Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką

Najbardziej lubimy domowe desery. Dzisiejszy deser to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców, tym razem gruszek. Połączenie delikatnych po upieczeniu gruszek i chrupiącej kruszonki to doskonały i pyszny pomysł. Gruszki przed zapieczeniem w piekarniku skarmelizowałam na maśle z miodem, a kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem płatków owsianych. Prosto, smacznie i zdrowo!

Jeśli chcesz zaszaleć, podaj deser z gałką lodów lub bitą śmietaną!

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże gruszki i więcej
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 laski wanilii

Kruszonka:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 75 g zimnego masła
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • kilka orzechów włoskich

Wykonanie:

  • składniki na kruszonkę zagnieść, owinąć w folię i odstawić do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny
  • gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne z komórkami kamiennymi. Na patelni rozgrzać masło z miodem, aż lekko się zrumieni, ułożyć gruszki, wanilię z wyskrobanymi ziarenkami i smażyć przez kilka minut potrząsając patelnią. Gruszki powinny lekko zmięknąć zachowując kształt
  • gruszki ułożyć w naczyńkach do zapiekania razem z sosikiem, który wytworzył się podczas karmelizacji. Na gruszkach równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami włoskimi
  • zapiekać w 200*C do zrumienienia, około 25-30 minut
  • pyszne na gorąco po wyjęciu z piekarnika i wystygnięte na drugi dzień również

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *