środa, 24 października 2018

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II


W diecie przyspieszającej metabolizm jemy sporo białka, dlatego każdy nowy, smaczny przepis jest mile widziany. Ten jest wyjątkowo uniwersalny i pasuje do każdej fazy diety. Jest bardzo prosty do przygotowania, a dodatek warzyw do klopsa dodatkowo aromatyzuje mięso. Dodatki warzywne można podmieniać w zależności od preferencji smakowych i wymagań diety.
To danie jest super ekonomiczne i ustawiawia nas na cały tydzień diety z daniami i dodatkami mięsnymi.

Szczególnie przydatne w II fazie diety. Z dodatkiem warzyw na ciepło stanowi posiłek główny, na zimno z musztardą lub chrzanem jest idealną przekąską. Może także stanowić składnik sałatki w każdej fazie.

Składniki na 8 porcji lub 16 przekąsek:

960 g filetu z indyka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
250 g startej dynii/kapusty
150 g fasolki szparagowej/papryki
2 garście szpinaku - opcjonalnie
sól, pieprz, curry
oregano/tymianek/zielona pietruszka lub inne ulubione przyprawy


Przygotowanie:
  • filet indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem
  • dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej (kapustę poszatkować), fasolkę szparagową obgotować przez 5 minut (paprykę pokroić w małą kostkę)
  • masę doprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z dynią
  • foremkę wysmarować olejem. Wyłożyć warstwę mięsa, ułożyć połowę fasolki szparagowej, następną warstwę mięsa i resztę fasolki, na wierzchu mięso
  • piec w 190*C 45 minut
  • podawać na gorąco z dodatkiem warzyw lub w plastrach na zimno jako przekąskę. Podałam z duszoną kapustą pekińską z pieczarkami i czerwoną papryką
                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!