Klops z indyka — dieta szybka przemiana

W diecie przyspieszającej metabolizm jemy sporo białka, dlatego każdy nowy, smaczny przepis jest mile widziany. Ten jest wyjątkowo uniwersalny i pasuje do każdej fazy diety. Jest bardzo prosty do przygotowania, a dodatek warzyw do klopsa dodatkowo aromatyzuje mięso. Dodatki warzywne można podmieniać w zależności od preferencji smakowych i wymagań diety.

To danie jest super ekonomiczne i ustawia nas na cały tydzień diety z daniami i dodatkami mięsnymi. Szczególnie przydatne w II fazie diety. Z dodatkiem warzyw na ciepło stanowi posiłek główny, na zimno z musztardą lub chrzanem jest idealną przekąską. Może także stanowić składnik sałatki w każdej fazie.

Składniki na 8 porcji lub 16 przekąsek:

  • 960 g filetu z indyka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 250 g startej dyni/kapusty
  • 150 g fasolki szparagowej/papryki
  • 2 garście szpinaku — opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • oregano/tymianek/zielona pietruszka lub inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  • filet indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem
  • dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej (kapustę poszatkować), fasolkę szparagową obgotować przez 5 minut (paprykę pokroić w małą kostkę)
  • masę doprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z dynią
  • foremkę wysmarować olejem. Wyłożyć warstwę mięsa, ułożyć połowę fasolki szparagowej, następną warstwę mięsa i resztę fasolki, na wierzchu mięso
  • piec w 190*C 45 minut
  • podawać na gorąco z dodatkiem warzyw lub w plastrach na zimno jako przekąskę. Podałam z duszoną kapustą pekińską z pieczarkami i czerwoną papryką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *