Krucha tarta z jabłkami

Zajadamy się szarlotkami, piekę jedną za drugą i co jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami — owocami jesieni, to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności jedzenia słodkości.

Dzisiejsze ciasto to krucha tarta z podwójną ilością jabłek. Tarta jest pyszna, delikatna, krucha i do tego fit! Tradycyjny wypełniacz śmietanowo-jajeczny zastąpił w tarcie po prostu mus jabłkowy.

Tarta składa się z kruchego ciasta i samych jabłek w dwóch postaciach, musu i precyzyjnie ułożonych plasterków jabłek. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Na nałożenie:

  • 1 kg jabłek (u mnie koksa)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • laska wanilii

Na syrop:

  • 30 ml wody
  • 60 g ksylitolu
  • cynamon — opcjonalnie

Wykonanie:

  • mąkę z cukrem wsypać do misy robota, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć mieszadłem do powstania drobnej kruszonki. Wbić jajko, następnie wlać wodę i miksować do połączenia składników i powstania gładkiego ciasta. Uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić w cienkie plasterki o grubości około 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do rondla. W sumie odłożonych jabłek ma być 1/3. Z odłożonych jabłek zrobimy mus
  • do jabłek w rondlu dodać sok z cytryny, masło, miód i przekrojoną laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami. Całość zagotować i dusić około 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Na koniec wyjąć laskę wanilii, a jabłka zblendować
  • rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę (najlepiej z wyjmowanym dnem o średnicy 24-26 cm) uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Podziurkować ciasto widelcem, wyłożyć przestudzony mus jabłkowy i przykryć plasterkami jabłek ułożonymi dość gęsto na zakładkę
  • piec w 200*C 35 minut do zrumienienia
  • w małym garnuszku zagotować ksylitol z wodą i cynamonem. Gotować około 5 minut, do zagęszczenia. Lekko ostudzonym posmarować wierzch jabłek 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *