środa, 31 października 2018

Obazda - bawarska pasta serowa



Obazda (Obazta, Obaatza) to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.
Pastę serową sporządza się z rozgniecionego widelcem Camemberta z dodatkiem masła i cebuli. Masę przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem i sproszkowaną papryką. Dzięki dodatkowi masła jest idealnie aksamitna, pyszna.

Obazda podawana jest jako przekąska z chlebem żytnim, preclami lub paluszkami w ogródkach piwnych lub czekadełko, podobnie jak u nas chleb ze smalczykiem.

Składniki:

150 g sera Camembert
100 g masła
175 białego serka np. Almette
2 szalotki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
szczypior

Wykonanie:

  • pokrojony na małe kawałki Camembert, masło i serek rozgnieść widelcem na gładką masę
  • szalotki obrać, pokroić w kostkę
  • kminek rozetrzeć w moździerzu
  • rozgnieciony ser wymieszać z cebulką i przyprawami
  • podawać schłodzony w lodówce posypany czerwoną papryką i szczypiorem 

                                                              SMACZNEGO !



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!