Absolutny must have jesieni. To zupa, którą jak się raz zrobi, chce się powtarzać, powtarzać i powtarzać. Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Tym razem wersja wzbogacona o orientalne przyprawy: imbir, kumin i curry. Podana z domowymi grzankami z orkiszowego pieczywa pełnoziarnistego. Wprost idealne jesienne i sezonowe danie w diecie przyspieszającej metabolizm.

W I fazie diety zupę podajemy bez dodatku mleka kokosowego, w III fazie z mlekiem kokosowym, lecz bez dodatku grzanek. Idealna w diecie na lekkie danie kolacyjne lub przystawkę.

Po cały, tygodniowy jadłospis diety przyspieszającej metabolizm, zapraszam w przyszłym tygodniu!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1/2 batata
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego/kokosowego
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • sól
  • pieprz
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 2 łyżki soku z cytryny/limonki
  • bulion około 500-600  ml

Dodatkowo:

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba orkiszowego
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

  • dynię przekroić na 4 części, następnie przy pomocy łyżki wybrać gąbczasty miąższ i pestki. Pokroić w grubą kostkę. Obrać batata, pokroić w kostkę
  • obraną i pokroją w piórka cebulę z obranym i rozdrobnionym czosnkiem i imbirem podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać przyprawy, dynię i batata, następnie przesmażyć. Zalać bulionem warzywnym, tak by przykrył warzywa i gotować do miękkości około 20-25 minut
  • zblendować warzywa. Dolać mleko kokosowe, sok z cytryny, dosolić i wyregulować gęstość zupy ewentualnie dolewając bulionu
  • z kromek pieczywa odkroić skórki, następnie pokroić w małą kostkę. W I fazie diety podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia, w III fazie diety podsmażyć grzanki na oleju sezamowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *