Pyszny, aromatyczny, lekko pikantny por duszony z czerwoną papryką. Smaczny, kolorowy  dodatek obiadowy i kolacyjny do porcji białka w I i II fazie diety. Warzywa w trakcie diety jemy bez ograniczeń, także porcja warzywna dowolna. Minimalna ilość to 1 szklanka. Danie jest przygotowane wg wymogów diety bez grama tłuszczu. Poza dietą oczywiście cebulkę zeszklij na 2 łyżkach oleju.

Składniki na około 2 porcje:

  • 2 pory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • około 1 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • na patelnię wlać 4-5 łyżek bulionu, zagotować, następnie dodać obraną pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach i starty na tarce imbir. Dusić mieszając, a gdy bulion zanadto odparuje dodać kolejną łyżkę. Gdy cebula zmięknie dodać obraną paprykę pokrojoną w kostkę, dolać kolejną porcję bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut
  • dodać pokrojony w krążki por, wlać resztę bulionu i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Dosmaczyć solą, pieprzem, curry i octem balsamicznym
  • podałam z filetem kurczaka duszonym na parze i białą kaszą gryczaną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *