Amerykańska szarlotka – apple pie

Przepyszna szarlotka, z małą ilością ciasta, za to z ogromną ilością jabłek. Nadzienie jabłkowe aromatyzowane jest wanilią, tym razem bez dodatku cynamonu. Smak winno-kwaskowatych jabłek po prostu obłędny. Użyłam koksy pomarańczowej. Ciasto nie wymaga wcześniejszego podpiekania i jest bez dodatku jajek. Prosta, wspaniała, koniecznie do upieczenia!

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • 150 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka, koksa)
  • 1 łyżka wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki płatków migdałowych, wiórków lub bułki tartej
  • jajko
  • cukier do posypania

Wykonanie:

  • mąkę rozetrzeć palcami z cukrem i kawałkami zimnego masła. Stopniowo dodać 2-3 łyżki lodowatej wody. Zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć w folię i na 30 minut odłożyć do lodówki
  • jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do rondla. Dodać 1 łyżkę wody, sok z cytryny, cukier i zagotować. Przykryć i dusić około 5 minut
  • 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o boku 24 cm. Uformować z ciasta rant. Wysypać płatkami migdałowymi i na wierzchu rozłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pośrodku krążka wyciąć otworek. Przykryć jabłka i skleić z brzegiem ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem
  • piec w 190*C 35-40 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *