Bułki orkiszowe z biboszem

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Lutza Plötzblog, a bułki tam zaprezentowane wyglądają tak zjawiskowo, że od razu wiedziałam — piekę.  I choć moim daleko do oryginału, bułki bardzo nam smakowały. Kapitalnie chrupiąca skórka i puszyste wnętrze.

Smaczne również na drugi dzień. Bułki z tego przepisu formuje się zupełnie odmiennie niż tradycyjne. Przy ostatniej bułce nabyłam już nieco wprawy, dlatego przy powtórce bułki będą bardziej rustykalnie popękane. Bułki można skręcić także tradycyjną metodą. Swoje bułki upiekłam z mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, przepis podaję jednak w oryginalnej wersji. Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, polecam

Składniki:
Bibosz 

  • 12 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 12 g czerstwego chleba (podprażony, zmielony)
  • 8,5 g soli
  • 80 g wody (100′ C)

Ciasto właściwe:

  • bibosz (65′ C)
  • 32 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350 g pszennej 550
  • 20 g pszennego zakwasu (gęsty, 5′ C)
  • 18 g słodu
  • 4 g świeżych drożdży
  • 190 g wody (20′ C)
  • 20 g oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • składniki na bibosz zalać wrzątkiem, wymieszać, odstawić na 5 minut
  • bibosz wymieszać ze składnikami na ciasto właściwe przy pomocy haka przez około 15 minut. Ciasto powinno być gładkie i relatywnie miękkie (temperatura ciasta 29-30’C)
  • ciasto zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (20’C), co 30 minut ciasto złożyć,  w sumie 3 razy
  • ciasto podzielić na 45 g kawałki. Dwa kawałki podsypane mąką nałożyć jeden na drugi, rozciągnąć na kształt cylindra i zrolować. W ten sposób powstanie wiele łączeń, które popękają podczas pieczenia. Bułki odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia łączeniem do dołu
  • do pieczenia wyrośnięte bułki odwrócić łączeniem do góry. Piec w 240′ C 18-20 minut w zaparowanym piekarniku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *