Chipsy z jabłek to kapitalna alternatywa dla kalorycznych, wysoko przetworzonych chrupków i sklepowych chipsów. By najpełniej skorzystać z prozdrowotnych walorów suszonych owoców i cieszyć się ich dobrym smakiem, najlepiej samodzielnie zrobić chipsy.
Odpowiednio ususzone jabłka to niezwykle zdrowa przekąska, bogata w związki obecne w świeżych owocach: błonnik, witaminy C, E, K, B2, B3,, B6, miedź, żelazo, magnez, fosfor, mangan, kwas jabłkowy, kwercetynę. Po odparowaniu wody substancje te ulegają zagęszczeniu.
Suszone jabłka, jako skoncentrowane źródło węglowodanów dostarczają stosunkowo dużo kalorii, bo koło 250-300 w 100 g. Nie trzeba jednak ich unikać w dietach redukcyjnych, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiemu IG ułatwiają odchudzanie.
Przygotowanie domowych chipsów jest bardzo proste, wymaga jednak nieco cierpliwości, ponieważ suszenie może potrwać około 3 godzin.
Składniki:
dojrzałe, niezbyt soczyste jabłka np. antonówki. Użyłam odmiany idared
2 jabłka na 1 blachę
cynamon, kardamon, imbir - opcjonalnie
Przygotowanie:
- jabłka dokładnie umyć, następnie osuszyć. Pokroić w 2-3 mm plasterki razem z gniazdami nasiennymi
- plasterki jabłek ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia tak, by nie stykały się ze sobą
- suszyć w temperaturze 75-70'C z termoobiegiem. W trakcie suszenia należy co jakiś czas uchylać drzwiczki piekarnika, by uwolnić z niego parę wodną. Można zwiększyć temperaturę, by przyspieszyć proces suszenia, jednak im niższa temeratura, tym więcej substancji odżywczych zachowają owoce
- jabłka suszyć do czasu, aż staną się kruche i chrupiące
- przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Termin przydatności do spożycia 1 miesiąc
SMACZNEGO !
4 komentarzy
Czy chipsy zamknięte w szklanym naczyniu nie zmiękną?
OdpowiedzUsuńŁadnie się przechowują, ale to w głównej mierze zależy od stopnia wysuszenia:)
Usuńsuper,robię
OdpowiedzUsuńSmacznego chrupania!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!