wtorek, 6 listopada 2018

Koktajl z topinamburem (bogactwo inuliny)


Topinambur, znany również pod nazwą słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka - całkiem zapomniane warzywo wraca do łask. Niegdyś traktowany głównie jako jedzenie dla ubogich, dziś uchodzi za warzywo eksluzywne.
Tylko się cieszyć, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Jest uniwersalny, można go piec, gotować oraz spożywać na surowo. Piekłam już topinambur, był całkiem smaczny, ale najbardziej smakował nam nam na surowo - (przepis na surówkę znajdziesz tu).
Topinambur to jedno z najbogatszych źródeł inuliny. 

Zawarta w bulwach topinamburu inulina wraz z błonnikiem i pektynami pomaga odtruć organizm wiążąc szkodliwe związki przyspieszając ich wydalanie. Doskonale reguluje pracę układu pokarmowego.

Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz przyczynia się do usuwania bakterii chorobotwórczych, wywołujących biegunki i stany zapalne jelita grubego, grzybice, polipy i owrzodzenia. Sok z topimaburu może być stosowany w leczeniu chorób jelita grubego.
Inulina jest także dobrym uzupełnieniem diety diabetyków.
By skorzystać z dobroczynnego działania inuliny dzienna porcja topinamuru powinna wynosić 60 g.

Składniki na 2 porcje:

2 bulwy topimamburu
1 marchew
1 banan
1 jabłko
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka wody mineralnej

Przygotowanie:
  • warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki
  • do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki i przyprawy, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji
                                                        NA ZDROWIE ! SMACZNEGO !

3 komentarzy

  1. Ha! A ja nigdy nie miałam okazji spróbować topimamburu i zastanawiam się jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!