Kotlety mielone z indyka z dynią

Uwielbiamy kotleciki mielone, oczywiście te przygotowane w domu. Prosty, smaczny i tani obiad. Kotlety będą jeszcze bardziej ekonomiczne, gdy wzbogacisz je dodatkiem warzyw lub grzybów.

Dzisiejsze w jesiennym wydaniu są z dodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dyni mają dużo więcej walorów zdrowotnych.

Składniki:

  • 900 g zmielonego mięsa z indyczego udźca
  • 300 g dyni
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka namoczona w mleku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

  • cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut
  • mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułeczką i zawartością patelni. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
  • lekko wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. W wersji dietetycznej ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C 20 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *