piątek, 16 listopada 2018

Racuchy z marchewki


Pulchniutkie, smaczne racuchy to znakomity obiad lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Dzisiejsze marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Marchewkowe racuszki rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu. Przygotujesz je w kilka minut ze składników, które na pewno masz na stanie.


Składniki:


20 dkg marchewki
5 dkg orzechów laskowych
4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
5 dkg żółtego sera
sól, pieprz
olej
cukier puder/ksylitol - do posypania

Przygotowanie:
  • obraną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, orzechy posiekać
  • mąkę z proszkiem i sodą połączyć z rotrzepanymi jajkami, ze startym serem, z solą i pieprzem. Dodać marchewkę i orzechy, wymieszać całość
  • smażyć niewielkie porcje ciasta na głębokim tłuszczu
  • usmażonje racuchy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
  • podawć na ciepło z cukrem pudrem. Same też wspaniale smakują
                                                                SMACZNEGO !

1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!