Pulchniutkie, smaczne racuchy to znakomity obiad lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Dzisiejsze marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Marchewkowe racuszki rozpływają się w ustach i znikają w okamgnieniu. Przygotujesz je w kilka minut ze składników, które na pewno masz na stanie.

Składniki:

  • 20 dkg marchewki
  • 5 dkg orzechów laskowych
  • 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 5 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej
  • cukier puder/ksylitol — do posypania

Przygotowanie:

  • obraną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej, orzechy posiekać
  • mąkę z proszkiem i sodą połączyć z roztrzepanymi jajkami, ze startym serem, z solą i pieprzem. Dodać marchewkę i orzechy, wymieszać całość
  • smażyć niewielkie porcje ciasta na głębokim tłuszczu
  • usmażone racuchy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
  • podawać na ciepło z cukrem pudrem. Same też wspaniale smakują

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *