Szarlotka pełnoziarnista z dynią

Szarlotka z dynią to mega pyszne, jesienne ciacho. Ponieważ jabłecznik to ulubiony jesienno-zimowy wypiek, dlatego warto pokusić się o małe urozmaicenie. Dodatek dyni to bardzo trafiony pomysł, bo nie tylko dodał koloru, ale i wzbogacił ciasto w składniki odżywcze. Ciasto jak wszystkie inne na moim blogu upiekłam z mąki orkiszowej, ponadto dodatek mąki orkiszowej pełnoziarnistej to zwiększona porcja błonnika. Bez wyrzutów sumienia możesz zajadać moją szarlotkę. Domowe ciasto, które nie zawiera tylko pustych kalorii.

Składniki na foremkę 24 cm:

  • 300 g mąki orkiszowej (jasna+pełnoziarnista)
  • 150 g masła
  • 3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru
  • 1 jajko L

Nadzienie:

  • 1,200 g jabłek (szara/złota reneta)
  • 400 g dyni Hokkaido
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  • mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce
  • jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dynię razem ze skórą zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
  • w rondlu stopić masło, dodać startą dynią i przesmażyć przez kilka minut. Dodać starte jabłka, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i smażyć przez następne kilka minut. Jeśli jabłka wydzieliły dużo soku, smażenie przedłużyć do odparowania nadmiaru płynu. Odstawić do przestudzenia
  • bok foremki wysmarować masłem, dno foremki  wyłożyć papierem do pieczenia
  • ciasto z lodówki rozwałkować na okrąg o kilka cm większy od średnicy foremki. Ciasto przełożyć do formy, dociskając palcami uformować rant dookoła formy. Nadmiary obciąć, dokleić w miejsca, gdzie zabrakło ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem, wysypać tartą bułką i wyłożyć jabłka z dynią
  • na górę ciasta zetrzeć na tarce ciasto  z zamrażarki
  • piec w 200′ C  45-50 minut
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem/zmielonym ksylitolem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *