Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach.
Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy mięso opanierowane mąką i zagęści się samoistnie podczas duszenia.

Suszone grzyby mają niebywałą moc! Ten zapach i smak sosu! Całkowicie naturalny, bez vegety, rosołków, da się? Da. Bitki w sosie z suszonych grzybów to gwarancja na pyszny obiad!

Składniki:

  • 600-700 g karkówki
  • 30-40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • mięso pokroić w 1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Będą dość duże, więc przekroić na pół
  • grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Użyłam grzybów pociętych na cieniuteńkie płatki, one nie wymagają namaczania, chodzi jedynie o wypłukanie resztek piasku. Jeśli masz swojskie suszone w grubych plastrach pozostaw do namoczenia nawet na całą noc
  • mięso obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym smalcu do zrumienienia
  • usmażone kawałki mięsa przekładać do rondla, w którym będziesz dusić mięso
  • na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do rondla z mięsem. Na patelnię wlać nieco wody i zeskrobać resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla
  • na końcu do rondla dodać namoczone grzyby i przez sitko wlać wodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny 
  • podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym purée. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta — surowa lub zasmażana

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *