Doskonały śledź w sosie jogurtowym – fit

Ryby to nieodłączny element polskiej Wigilii, która tradycyjnie jest postna. W tym dniu w każdym domu na stole pojawi się śledź.

Dzisiaj przepis dla wszystkich, którzy ponad wszystko cenią tradycję, ale pośród kalorycznych świątecznych dań poszukują czegoś lżejszego.

Podstawą jest dobry śledź, mięsisty, konkretny i dobry jogurt grecki, bez dodatków. Cebulkę przed dodaniem zawsze wygniatamy z solą. Jest w ten sposób lżej strawna i smaczniejsza.

Jogurt doprawiony musztardą i płynnym miodem smakuje rewelacyjnie! Ma tak bogaty smak, że nawet nie zatęsknisz za majonezem i śmietaną. Jabłuszko to niezastąpiony winny i soczysty dodatek. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 500 g solonych śledzi (4 sztuki)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 cebula + sól
  • 1 małe jabłko
  • koperek
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • śledzie wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2 -cm kawałki
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i wygnieść w palcach. Jabłko obrać, pokroić również w kostkę i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
  • jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Dodać kawałki śledzi, jabłko i cebulkę. Wymieszać, przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 noc, by smaki się przegryzły
  • podawać z posiekanym zielonym koperkiem do ziemniaków w mundurkach lub jako dodatek do pieczywa

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *