Jarmuż z karmelizowaną marchewką

Jarmuż to prawdziwy zimowy superfood. Warto wykorzystać jego potencjał odżywczy. Nie znajdziesz drugiego takiego warzywa z tak ogromną kumulacją wartości zdrowotnych.

Dziś propozycja na smaczny dodatek obiadowy, jarmuż z marchewką. To pyszny duet smakowy, słodka marchewka doskonale komponuje się z dość specyficznym jarmużem. Z dodatkiem ulubionej kaszy może stanowić wartościowy obiad wegetariański.

Składniki:

  • około 250 g jarmużu
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • liście jarmużu pozbawić grubych nerwów, następnie zblanszować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki
  • zeszklić na maśle posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać miód i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Przesmażyć razem przez kilka minut, by marchew skarmelizować, następnie zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut, do miękkości
  • na końcu dodać jarmuż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
  • podałam ze smażonym dorszem i ziemniaczanym purée

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *