środa, 5 grudnia 2018

Jarmuż z karmelizowaną marchewką - dodatek obiadowy



Jarmuż to prawdziwy zimowy superfood. Warto wykorzystać jego potencjał odżywczy. Nie znajdziesz drugiego takiego warzywa z tak ogromną kumulacją wartości zdrowotnych.
Dziś propozycja na smaczny dodatek obiadowy, jarmuż z marchewką. To pyszny duet smakowy, słodka marchewka doskonale komponuje się z dość specyficznym jarmużem.

Z dodatkiem ulubionej kaszy może stanowić wartościowy obiad wegereriański.

Składniki:

około 250 g jarmużu
2 marchewki
1 łyżeczka miodu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
sok z 1 pomarańczy
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • liście jarmużu pozbawić grubych nerwów, następnie zblanszować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki
  • zeszklić na maśle posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać miód i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Przesmażyć razem przez kilka minut, by marchew skarmelizować, następnie zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut, do miękkości
  • na końcu dodać jarmuż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
  • podałam ze smażonym dorszem i ziemniaczanym puree
                                                                 SMACZNEGO!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!