Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.
Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe.
Nie warto kupować gotowej masy makowej (przeczytaj skład, a w momencie zrezygnujesz) skoro przygotowanie domowej jest bajecznie proste.
Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. To do dzieła!
Składniki na 1 duży makowiec:
250 g mąki orkiszowej jasnej
1 jajko M
2 żółtka
20 g drożdży
1,5 łyżki cukru
65 g masła
1,5 łyżki jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany
1/3 łyżeczki soli
masa makowa:
200 g mielonego maku
200 g wrzątku/mleka
2 łyżki amaretto
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1/2 szklanki rodzynek
2 garstki posiekanych orzechów włoskich
skórka pomarańczowa
2 białka
Przygotowanie:
- drożdże rozmieszaj z jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało
- suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto uważnie wymieszaj masę makową z ubitymi na sztywno 2 białkami
- rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatne podsypanej mąką na kształt prostokąta i grubość 1 cm. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem. To prosty patent, by po upieczeniu nie tworzyły się dziury między ciastem, a masą makową. Rozsmaruj masę makową pozostawiając dookoła 2-3 cm wolny rant. Zwiń roladę wg krótszego boku, końce zlep
- zwiniętą roladę owiń papierem do pieczenia pozostawiając na górze luz na 2 palce - miejsce na wyrośnięcie makowca. Dokładnie owiń ciasto, boki zostaw wolne i porządnie zawiń papier pod spód, tak by łaczenie wypadło dokładnie na środku spodu ciasta, wówczas masz gwarancję, że rolada się nie rozwinie podczas pieczenia
- makowiec w "papierowym kokonie" ułóż na blaszce i pozostaw do napuszenia 45-60 minut. Im dłużej leżakowało w lodówce, tym dłużej
- piecz w 180' C 35-40 minut
- po upieczeniu delikatnie rozetnij papier, studź ciasto na kratce
- przed podaniem posyp cukrem/ksylitolem pudrem lub ozdób wg uznania
SMACZNEGO !
18 komentarzy
Piękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam klasyczne wypieki.
Wyszedł idealny ! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam, każde pieczywo z mąki orkiszowej. Dzięki za przepis. ; )
OdpowiedzUsuńPolecam się:)
UsuńCzy można użyć zwykłej mąki a jeżeli tak to czy w takiej samej ilości ?
OdpowiedzUsuńMakowiec wygląda super i pewnie tak smakuje.
Tak, możesz użyć zwykłej mąki w takiej samej ilości. Smakuje genialnie:)
UsuńCzy masa makowa jest gęsta i jak duży jest makowiec?
OdpowiedzUsuńTak masa jest dość gęsta, ale smarowna:) Makowiec jest duży, przy pieczeniu musiałam ułožyć go po przekątnej na blaszce:)
UsuńDrożdże suche czy świeże? :)
OdpowiedzUsuńświeże:)
UsuńCzyli to ciasto drożdżowe garuje w lodówce, po zwinięciu rolady w pokojowej?można zrobić dwie mniejsze roladki?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak:)
UsuńIle czasu powinno być w lodówce?
OdpowiedzUsuńDo czasu aż stężeje i da się wałkować:)
OdpowiedzUsuńczyli wnioskuje, że ciasto jest dość luźne?Czy to ciasto krucho-drożdżowe jest lepsze w smaku niż typowa strucla drożdżowa?
OdpowiedzUsuńTak,jest smaaczniejsze. Zazwyczaj po zarobieniu jest dość luźne, po leźakowaniu w lodówce tężeje jak każde kruche ciasto:)
UsuńI ostatnie pytanie, robiła Pani tą roladę z lukrem? Bo na zdjęciu jest cukier puder.
OdpowiedzUsuńPosypałam cukrem pudrem. Za lukrem nie ptzepadam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!