sobota, 1 grudnia 2018

Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny


Piernik pomidorowy? Już widzę, jak wielu z Was zdziwiło się, ale kto zna ten przepis tylko się oblizuje.
To piernik z kapitalnego przepisu Marty z Jadłonomii.
Od razu mówię, w pierniku pomidory są kompletnie niewyczuwalne. Ciasto jest niezwykle proste do przygotowania i uda się każdemu. Mieszamy suche składniki z mokrymi i do piekarnika.
To ciasto bez dodatku jajek, a jest  niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie.

Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Bardzo polecam!

Składniki na keksówkę dł. 31 cm:

1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 banan
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklani ksylitolu/cukru trzcinowego

2 szklanki mąki orkiszowej
1 1/2 łyżki przyprawy piernikowej - domowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szczypty soli

oraz:
powidła do posmarowania
100 czekolady (Aldi - Herbe Sahne)
60 ml śmietany 36 lub 18%

1 szklanka to 250 ml

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do 180' C. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej i cukier na gładką emulsję
  • w dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać przy pomocy łyżki na gęste ciasto
  • przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec 45-50 minut do suchego patyczka
  • kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi
  • w rondelku zagotować śmietankę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut. Wymieszać i posmarować piernik (w wersji wege rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki oleju)
  • podawać i patrzeć na zdziwione miny biesiadników, gdy dowiedzą się z czego piernik jest zrobiony
                                                                SMACZNEGO !

5 komentarzy

  1. Witam, czy pomidorki należy zmiksować razem z całym sosem ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zmiksowć zawartość całej puszki razem:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odp. wypróbuję przepis :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!